perjantai 30. joulukuuta 2016

Kolmetoista asiaa Italiasta

1. Cappuccino sääntö

Italiassa on kirjoittamaton sääntö siitä, että kahviin ei tule lisätä maitoa puolenpäivän jälkeen. Nauti siis cappuccinosi ennen sitä, sillä muuten voit saada ihmetteleviä katseita. Poikkeuksen tekee caffè macchiato, joka on pieni kahvi, joka on 'tahrattu' maidolla eli siihen tulee vain vähän vaahdotettua maitoa. Take away-kahvi ei ole myöskään maan tapa, kahvia ei kuljetella paperimukeissa mukana.

2. Ei pitkän kaavan mukaan

Meitä on aina opetettu, että Italiassa syödään pitkän kaavan mukaan alkupalat, primo piatto (ensimmäinen pääruoka), secondo piatto (toinen päruoka) ja jälkiruoka. Tähän on kyllä harvemmalla varaa, ainakaan usein. Älä siis turhaan ahda itseäsi täyteen ja laita kukkaronnyörejäsi kireälle. Voit ihan hyvin jättää jonkun pois esim. lounaalla usein primo riittää (useimmiten pastaa) ja illalla voit syödä hieman pidemmän kaavan mukaan.

3. Pasta

Pasta kuuluu Italiaan erottamattomana osana elämää. Pastalajeja on satoja. Italialainen voi syödä 25 kiloa pastaa vuodessa. Pasta-annoksiin ei kuulu salaatti, - sitä ei tule syödä samanaikaisesti, eikä myöskään sen jälkeen. Pastan kanssa ei myöskään syödä leipää eikä sen kanssa tilata lisukkeita.



4. Parmesaanisääntö

Kalaa sekä äyriäisiä sisältäviin ruokiin ei saa lisätä parmesaania tai muita juustoja. Se peittää niiden oman maun. Jos syö pastaa pelkästään oliiviöljyn kanssa, joukkoon ei saa lisätä koskaan parmesaania. Jos haluaa lisätä parmesaania, pitää aina lisätä myös vähän voita.

5. Euroja suihkulähteistä

Uskomuksen mukaan vierailija, joka heittää kolikon Fontana di Trevin suihkulähteeseen Roomassa, tulee palaamaan kaupunkiin uudestaan. Turistit heittävät kolikoita lähteeseen jopa 3000 euron arvosta päivittäin, josta ne kerätään joka viikko talteen ja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

6. Aktiivisia tulivuoria

Euroopan korkein tulivuori Etna sijaitsee Sisiliassa ja se on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Muita aktiivisia tulivuoria ovat Napolissa sijaitseva Vesuvius sekä Eolisilla eli Liparin saarilla sijaitseva Stromboli sekä Vulcano. Marsili sijaitsee Tyrrhenanmerellä noin 150km Napolista meren alla. Marsili ei ole purkautunut kertaakaan tilastoidun historian aikana, mutta tutkijoiden mukaan riski tsunamin syntymiselle on olemassa. Napolin alueella sijaitseva Campi Flegrei on kaldera eli tulivuori, joka on purkautunut niin rajusti, että se on romahtanut eikä sitä tunnista vuoreksi, - nykyisin se on sulautunut maisemaan. Jos Campi Flegrei purkautuu, naapuri Vesuvius näyttää sen rinnalla halvalta uudenvuodenraketilta. (Tieteen kuvalehti)



7. Maksaminen jäätelötiskillä tai kahvilassa

Jäätelö maksetaan aina ensin ja sitten mahdollisesti saadulla kuitilla valitaan jäätelö, usein eri henkilöltä. Näin jäätelöä käsittelevä ei likaa käsiänsä rahan kanssa. Samoin, jos haluat juoda kahvin pystybaarissa tai tiskillä, - se maksetaan ensin ja sitten tilataan tiskiltä.

8. Eniten maailmanperintökohteita

Italiassa on Unescon maailmanperintökohteita eniten koko maailmassa, tällä hetkellä yhteensä 51.

9. Onnenväri punainen

Uutenavuotena Italiassa on tapana käyttää punaisia alusvaatteita. Uskomuksen mukaan punainen väri tuo onnea tulevalle vuodelle ja karkoittaa negatiivisia asioita. Alusvaatteet on saatava lahjana ja ne on heitettävä pois seuraavana päivänä tai hyvä onni ei jatku. (Rantapallo)

10. Hedelmät pizzan täytteenä

Meillä suosittu Americanapizza on Italiassa kauhistus. Hedelmiä, kuten ananasta ei saa laittaa pizzaan!

11. Viini

Italia on maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa ja viiniä juodaan toiseksi eniten Ranskan jälkeen. Ravintolassa nainen ei koskaan saa kaataa viiniä vaan se on miehen tehtävä. Italia on jaettu maakunnittain 20 viinialueeseen, joiden ilmasto-olosuhteet ja maaperä vaihtelevat suuresti. Viinit jaetaan neljään luokkaan: DOC (Denominazione di Origine Controllata) ja DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ovat alueviinejä ja Vino Tavola sekä IGT (Indicazione Geografica Tipica) pöytäviinejä.

12. Mies maksaa aina ravintolassa ja hotelleissa

Tämä on vielä poikkeuksellisen vahva sääntö Italiassa. Olemme usein kyllä saaneet paremman huoneen, jos maksajana on ollut nainen eli minä.

13. Epäonnen luku 17

Kolmetoista on Italiassa yllättäen onnennumero, kun taas luku 17 on italialaiselle epäonninen. Numeron 17 katsotaan viittaavan kuolemaan, joten esimerkiksi osassa rakennuksia ei ole ollenkaan kerrosta 17 tai hotelleissa huonetta 17. (Rantapallo)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti