keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Tallinna Neuvostoliiton aikana 1979

Minulla ei ole paljon muistikuvia ensimmäisestä ulkomaanmatkastani, mutta se suuntautui vuonna 1979 laivalla Tallinnaan, joka kuului silloin Neuvostoliittoon. Yövyimme Viru-hotellissa, joka oli tuohon aikaan erittäin moderni ja suosittu. Inturistin Viru-hotelli oli avattu vuonna 1972 ja se oli Tallinnan ensimmäinen tornitalo. Hotelli on alkujaan suomalaisten rakennusfirmojen rakentama. 

Vuonna 1994 paljastui, että Neuvostoaikana hotellin 23:ssa kerroksessa sijaitsi KGB:n käytössä ollut radiokeskus, josta salakuunneltiin ja tarkkailtiin hotellivieraita. 60:ssä hotellihuoneessa oli salakuuntelulaitteet ja myös joissakin ravintolan pöydissä oli mikrofoneja. KGB poistui hotellista vuonna 1991. Radiohuone on nykyisin museona. 

Muistan, että söimme ruokaa isohkossa salissa ja ruoka oli pahaa, jotain venäläistyyppistä borssikeittoa, josta en siis pitänyt yhtään. Länsimainen tavara oli kysyttyä Tallinnassa ja mekin annoimme 'salaa' hotellisiivoojalle ainakin uudet sukkahousut.

Muistikuva Tallinnasta oli hyvin harmaa. Rakennukset olivat rapistuneita ja ankeita, - mistään ei oltu pidetty huolta. Vanhoja matkavalokuvia ei ole paljoa, mutta eron näkee esim. Pikk Jalg-kadulta otetusta kuvasta.



Kävimme Toompean mäellä, josta otetussa kuvassa ei näy vielä Tallinnan nykyisiä tornitaloja. 



Aleksanteri Nevskin katedraali oli julkisivultaan toisenlaisessa värityksessä. Toompean mäellä sijaitseva ortodoksinen kirkko valmistui 1900, jolloin Viro kuului Venäjän tsaarivaltioon. Kirkko koostuu 13 kellosta, joiden joukossa on Tallinnan suurin, 15 tonnia painava kirkonkello.



Alla oleva kuva on Müürivahe 2:n kohdalta, jossa nykyisinkin on Gloria ravintola ja viinikellari. 



Kävimme myös Metsakalmistussa eli metsähautausmaalla Piritan kaupunginosassa. Paikka luotiin 1933 ja sinne on haudattu monia kuuluisuuksia kuten laulaja Georg Ots. 



Tallinnan laululava valmistui vuonna 1960 ja se oli ensimmäinen sodan jälkeinen nykyaikainen rakennus. Se on nykyäänkin suosittu tapahtumien järjestämispaikka ja tunnetaan laulujuhlistaan, jotka järjestetään joka 5. vuosi. Kuvassa oppaamme.



Kierrokseemme kuului myös käynti Viron ulkoilmamuseossa, jossa on talonpoikaistyylisiä rakennuksia 1700-1900-luvuilta.



Kävimme myös torilla, mutta en osaa sanoa, onko alla oleva kuva Mustamäen torilta, joka useiden vuosien ajan oli yksi suurista ja suosituista kauppapaikoista.



Lyhesti historiaa Neuvostoajalta (Wikipedia): Viro vältti talvisodan kaltaisen tapahtuman, koska se teki vuonna 1939 sopimuksen Neuvostoliiton kanssa. Kuitenkin seuraavana vuonna Neuvostoliitto jatkoi painostusta ja otti vallan Virossa 1940. Viro muuttui Viron sosialistiseksi neuvostotasavallaksi ja Neuvostoliiton jäseneksi samana vuonna. Natsisaksan hyökättyä Viro kuului Ostlandian valtakunnankomissariaattiin kunnes se vuonna 1944 palautui Neuvostoliitolle. Tätä ennen kaupunkia pommitettiin voimakkaasti maaliskuussa 1944, jolloin 53 prosenttia siitä tuhoutui. Tallinnassa järjestettiin vuonna 1980 Moskovan olympialaisten purjehdus, jota varten kaupungin ilmettä kohotettiin uusilla rakennuksilla mm. Piritan televisiotornilla. Tallinnasta tuli itsenäisen Viron pääkaupunki vuonna 1991.

Matkustimme vuonna 1979 pienellä Georg Ots-nimisellä laivalla Tallinnaan. Seuraavana vuonna reitille tuli samanniminen matkustaja-autolautta, joka liikennöi aina vuoteen 2000 asti. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti