maanantai 26. kesäkuuta 2017

Tuttu mutta niin tuntematon Tallinna

Monelle tuttu, mutta kuitenkin niin tuntematon Tallinna, viroksi Tallinn, on suomalaisten rakastama matkakohde ehkä sen läheisyyden vuoksi, sillä siellä on helppo käydä vaikka yhden päivän aikana. Kaupunkia kutsuttiin aiemmin myös nimellä Reval (suomeksi Rääveli). Tallinna on läpikäynyt Viron vuoden 1991 uudelleenitsenäistymisen jälkeen voimakkaan muutoksen ja esimerkiksi rakentaminen on viime vuosina jälleen jopa ylikuumentunut. Tallinnassa yhdistyvät vanhan Hansakaupungin historia ja moderni nykypäivän kaupunki.



Niin pitkään kun Itämerellä on kuljettu veneillä, on Tallinna ollut kulkureittien varrella. Tallinnan nimen uskotaan tulevan nimestä Taani linn, joka tarkoittaa tanskalaisten linnaa tai kaupunkia. Ennen tanskalaiseten valloitusta Toompeanmäellä on ollut virolaisten pakolinnake, jossa ei todennnäköisesti ole kuitenkaan ollut vakituista asutusta tai varuskuntaa. Tanskalaiset hallitsivat Tallinnaa vuodesta 1219 alkaen ja kaupunki liittyi Hansaliittoon vuonna 1285. Tallinna oli tärkeässä osassa Venäjälle suuntautuvan kaupan välittäjänä.

Vuonna 1346 Tanska myi Tallinnan saksalaiselle ritarikunnalle, vuonna 1561 se siirtyi Ruotsin vallan alle ja edelleen Venäjän keisarikunnalle 1721. Vuonna 1918 Viro julistautui itsenäiseksi, mutta vuonna 1940 se muuttui sodan myötä Neuvostotasavallaksi. Natsi-Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon Viro kuului hetken Ostlandin valtakunnankomissariaattiin vuoteen 1944 asti kunnes Viron sosialistinen neuvostotasavalta palautui.



Tallinna sijaitsee lyhyen laiva- tai lentomatkan päässä Helsingistä, linnuntietä noin 80 kilometriä. Laivayhtiöitä on useita, joista voi valita mieleisensä tavan ylittää Suomenlahti. Tallinnan vanhakaupunki on yksi parhaiten säilynyt keskiaikainen rakennusmiljöö Euroopassa ja se on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997 lähtien. 



Tallinnassa on runsas ja mielenkiintoinen ravintola- ja baaritarjonta, mutta mielestäni hintalaatusuhde ja palveluhalukkuus vaihtelevat paljon. Siksi kannattaakin tutustua tarjontaan ennalta ja kuunnella muiden hyviä vinkkejä ruokapaikoista. Hotellien osalta tarjontaa on myös paljon ja uusia hotelleja on rakennettu viime aikoina. Sesonkiaikoina esim. kesällä huonehinnat ovat selvästi korkeammat kuin hiljaisempaan aikaan talvella.

Tallinna käsitti pitkään kaupunginmuurin sisään jäävän alueen ja vanhankaupungin lähellä sijaitsevat erilliset kaupunginosat kuten Kadriorg ja Kalamaja. Etenkin kesäisin vanhankaupungin ulkopuoliset alueet ovat houkutelleet kävijöitä kuten Telliskivi ja Pirita.



Parhaat vinkit Tallinnaan saat kaupungin matkailusivuilta ja myös erittäin hyvä suomenkielinen sivusto on Lyhyt oppimäärä Tallinnaa.

Tallinnassa on helppoa liikkua julkisilla kulkuvälineillä, busseilla, johdinautoilla tai raitiovaunulla. Matkalipun voi ostaa esim. R-kioskilta tai kahden euron kertalipun kuljettajalta. Aikataulut löytyy sivulta http://soiduplaan.tallinn.ee/ Keskusta on mukavan pienikokoinen ja vanha kaupunki onkin tarkoitettu vain jalankulkijoille. Kävellen näkee myös päivässä jo paljon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti