perjantai 18. marraskuuta 2016

Haaveenani Peru

Peru on ollut pitkään haavena matkustuslistallani ja siksi haluan ottaa siitä selvää jo etukäteen. Tarkoituksenani olisi siis lähteä Peruun vuonna 2018. Peru sopii omatoimimatkailijalle, sillä pakettimatkoja on harvassa ja ne ovat usein kalliimpia kuin itse omin päin toteutettu matka. Maa on Etelä-Amerikan suosituin matkakohde, sijaitseehan siellä yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä (NewOpenWorld Corporation). Mutta Perussa on muutakin kuin inkarauniokaupunki Machu Picchu. Perun matkailu on kasvamassa ja siitä on tulossa trendikäs kohde, - tähän asti se on kuulunut omatoimimatkailijoiden suosikkeihin. Matkailua hankaloittaa turistien vaatimien palveluiden puute. Tiet voivat olla huonokuntoisia ja matkustamiseen kuluu aikaa. Espanjankielen jonkinasteinen osaaminen on eduksi, sillä englantia puhutaan huonosti tai ei lainkaan suurempien kaupunkien ulkopuolella.

Kuva Pixabay (Kurious)

Peru jakautuu useaan eri alueeseen, joiden ilmasto saattaa vaihdella suuresti. Maassa on kesä joulukuusta huhtikuuhun ja tuolloin rannikolla on lämmintä. Andien vuoristossa sesonki osuu kuivaan talvikauteen toukokuusta syyskuulle. Amazonin sademetsissä sää on ympäri vuoden kostea ja lämmin. Tulivuoritoiminta on Perun alueella tällä hetkellä lähes pysähdyksissä, sillä Keski-Andien vuorijonojen alle tunkeutuva Nascan mereinen laatta ei sukella riittävän syvälle maapallon kuumiin kerroksiin ruokkiakseen ylöspäin työntyviä magmavirtoja.


Tarkoituksenani on vierailla Limassa, Cuscon alueella ja Pyhässä Laaksossa Valle Sagrado sekä pohjoisrannikolla Mancorassa. Paikanvaihto kohteesta toiseen on tarkoitus hoitaa sisäisin lennoin. Kansainväliset lennot Euroopasta lentävät pääkaupunki Limaan, josta on jatkoyhteydet eri puolille maata. Myös yön yli kulkevilla linja-autoilla voisi matkata, - se olisi edullisempaa, mutta vie kauemmin aikaa. Perusta on toimivat bussiyhteydet pohjoisessa sijaitsevaan Ecuadoriin, etelärajalla olevaan Chileen sekä lännessä sijaitsevaan Boliviaan Titicaca-järven kautta.

Katolisia maassa on 81%, seitsemän päivän adventisteja 2% ja muita (ei eritellyt, ei uskontoa) 17%. Kielet ovat espanja, ketsua, aimara ja lisäksi paikallisia amazonilaisia kieliä. Väestöstä on amerikanintiaaneja 45%, mestitsejä 37%, valkoisia 15% ja muita 3%.

Peru on monien mysteerien ja piilotettujen totuuksien maa. Kymmenen asiaa, jota et ehkä tiennyt Perusta:

  • Amazon River Dolphin eli vaaleanpunaiset delfiinit ovat totta.
  • Sinun suosikkikaulakorusi materiaali esim. hopea tai kulta saattaa olla täältä lähtöisin.
  • Perun pottu ei ole vain pottu. Maassa on yli 3000 eri variaatiota perunasta.
  • Sademetsä voi joskus pelastaa maailman, - tieteellisiä löytöjä on tehty tautien parantamiseksi.
  • Kadonneita heimoja on yhä olemassa.
  • Inkat eivät olleet täällä ensimmäisinä.
  • E.T. ei piirtänyt Nazca viivoja
  • Machu Picchu kestää maanjäristykset rakennustapansa vuoksi.
  • Qhapaq Ñan (Suuri tie ketsuaksi), Inkavaltakunnan laaja tieverkosto on valittu maailmanperintöluetteloon.
  • Eläin, jota luulit alpakaksi on laama.
Kuva Pixabay (marcusbouvin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti